Därför är juridisk hjälp bra vid företagsstarten

När du ska starta företag är det viktigt att ha koll på allt det juridiska. När du skriver nödvändiga avtal redan i början minskar du risken att hamna i en tvist. Ta hjälp av en jurist om det finns några oklarheter.

Det är för många en dröm att starta och driva eget företag. När du startar upp ett nytt företag är det mycket att tänka på, allt från att skydda din privatekonomi till att klargöra vem som bestämmer om du driver företag ihop med andra. För att det inte ska finnas några juridiska oklarheter är det en bra idé att ta hjälp. Du kan få Juridisk rådgivning finns hos juristjouren.se om du har några specifika frågor. Det är väldigt enkelt att boka ett möte för att få rådgivning. Tveka inte att ta kontakt om det finns några oklarheter kring din företagsstart.

Vad en jurist kan hjälpa till med:

• Skriva juridiskt korrekta avtal.
• Hur du kan skydda ditt varumärke.
• Vilken bolagsform som är lämpligast att välja.

Skriv avtal med kompanjoner

Om du ska driva ett företag ihop med någon annan kommer affärer och privatliv behöva regleras på ett juridiskt plan. Det behöver du även göra om du är gift och inte vill riskera att företaget ska delas med din partner vid en eventuell skilsmässa. Saker som händer i privatlivet kan påverka det företaget i olika riktningar. För att undvika det ska rätt avtal skrivas. Det är även bra att skriva ett avtal om vad som händer om någon av er som driver företaget mot förmodan skulle avlida. Ett avtal som en eller flera delägare ingår kallas för kompanjonavtal. I ett sådant avtal kan alla viktiga frågor regleras som inte framgår av bolagsordningen. I ett aktiebolag finns det möjlighet att skriva ett aktieägaravtal som är bra att skriva för att minska risken för att det ska uppstå konflikter.

Skydda känslig information

När du bygger upp ditt företag och behöver kontakta eventuella samarbetspartners är det bra att ha sekretessavtal för att inte riskera att känslig information kommer i orätta hände. Det är viktigt att skydda information som är känslig för att ingen ska sno din idé. Andra avtal som är bra att förbereda är anställningsavtal, leverantörsavtal och kundavtal. Genom att ha koll på juridiken redan från början minskar du risken för att tvister ska uppkomma längre fram.