Så lyckas du med bilköpet

Går du i köpetankar och vill satsa på en ny bil? Då finns en hel del som är bra att tänka på innan du slår till. I den här artikeln får du lära dig allt om hur du lyckas med bilköpet.

Att köpa en ny bil är ofta en stor investering, därför är det viktigt att allt blir rätt. Genom att tänka till lite extra ökar du chanserna för att du blir riktigt nöjd med bilköpet. Oavsett om du ska köpa en ny eller en begagnad bil följer här tips som leder till en lyckad bilaffär.

Bensin, elbil eller hybrid?

För dig som tittar på bilar finns det många val att göra. Du bör till exempel fundera över om du vill ha en bensindriven bil, en elbil eller en hybrid. I dagens läge kan det faktiskt vara bra att titta på en elbil eftersom det finns många fördelar med att köpa en sådan. Som du säkert vet vill regeringen minska Sveriges totala koldioxidutsläpp, bland annat genom att ge bidrag till den som väljer en elbil istället för en bensindriven variant. År 2021 höjdes bidraget för elbilar från 10 000 kronor till 70 000 kronor, något som kan vara värt att tänka på när du ska köpa bil.

Det finns också en motion som vill förbjuda försäljning av fossildrivna bilar år 2030. Köper du en fossildriven bil idag kan det med andra ord bli svårt att sälja den vidare när du vill byta bil.

Saker att tänka på när du ska köpa bil

• Vilket utrymmesbehov har du?
• Hur långt har bilen gått?
• Finns alla nödvändiga handlingar till bilen?
• Vill jag ha en fossildriven bil, en elbil eller en hybrid?

Att köpa begagnat

Om det inte är en ny bil du är ute efter rör du dig säkert på begagnatmarknaden. Då finns det några saker som är bra att tänka på. Hör med bekanta vilka bilmodeller de rekommenderar och vilka de absolut inte tycker att du ska köpa. På så sätt får du en bra indikation om vilka bilar du ska titta efter.

Be att få provköra den begagnade bilen innan du köper den. Tänk på att kallstarta bilen eftersom många bilar krånglar vid just kallstart medans de inte uppvisar några problem när de är varma. Se också till att ta en rejäl provtur och prova bilen i olika hastigheter. Lyssna efter missljud och känn efter så att bilen verkligen passar dig. Det kan också vara en idé att ta en titt på avgaserna. Helst ska endast en lätt ånga synas om det är kallt ute. Kommer det blå rök ur avgasröret är det en indikation på att det finns något problem med bilens motor.

Även däcken bör få sig en översyn. Har de mindre är 4 millimeter i mönsterdjup kommer det snart att vara dags för däckbyte. Då är kostnaden för nya däck något du måste ta med i din kalkyl innan du gör ett köp. Se också till att alla nödvändiga handlingar finns med till bilen, till exempel servicebok, instruktionsbok och besiktningspapper. En bil som inte har fullständiga papper är det ofta en dålig idé att köpa.