Ta körkort med hjälp av CSN

Med den nya statsbudgeten kommer löften om att man snart ska kunna ta CSN-lån för att kunna finansiera ett körkort. Statsminister Stefan Löfven menar att många på arbetsmarknaden är arbetslösa just på grund av att man inte kan köra bil, vilket ofta är ett krav hos många arbetsgivare.

Köra bilSom man kan läsa om på Aftonbladet menar stadsministern att arbetslösheten kan minska om man lättare kan skaffa körkort, det är många arbetsgivare som idag kräver att de anställda har just ett körkort. För att öka chanserna och göra det mer tillgängligt vill man nu ge ungdomar som gått ut gymnasiet möjlighet att ta CSN-lån för att kunna finansiera processen som man bör gå igenom innan man blir en godkänd bilförare. Vi bilägare skriver om att förslaget från en början kom från Socialdemokraterna 2014 men har sedan dess legat på is. Men Vänsterledaren Jonas Sjöstedt har nu tagit frågan vidare med regeringen och berättar att detta ska kunna vara genomförbart senast år 2018.

Med körkort behövs en bil

Med ett nytt körkort krävs även en bil för att kunna utnyttja sina transportmöjligheter. Antingen väljer man att köpa en nya bil, en begagnad eller hoppa på den nya trenden med  leasing. Det är inte många som har pengar i egen ficka när man ska köpa bil, utan många väljer istället att ta ett billån. När man sedan har pengar som täcker kostnaderna för köpet måste man ändå tänka igen en hel del innan man bestämmer sig, speciellt när det handlar om att köpa begagnade bilar. Begagnade bilar är det bästa för plånboken, men i långa loppet kan det bli dyrt om man inte fått information om eventuella dolda fel på bilen. Metro tipsar om hur man ska tänka innan man genomför ett bilköp av en privatperson:

  • Se till att bilägaren lyfter fram allt om bilens servicehistorik så att tidigare fel är åtgärdade och att du känner till eventuella svagheter på bilen.
  • Kräv att få provköra bilen innan du slutför köpet. Tänk på att åka en lite längre strecka för att få se hur bilen reagerar i högre hastigheter och vid hastiga inbromsningar.
  • Våga fråga säljaren om allt du funderar över. Varför säljer man bilen? Vad tycker man är för- och nackdelar med den?