Olika typer av lån

I dag är det vanligt att man tar olika typer av lån under sin livstid, allt från lån till studier när en åker till universitet till bolånet när första egna hemmet eventuellt ska köpas, till privata lån i olika former. I dag skriver vi om olika typer av lån som det finns att ta i dagens samhälle.

Kreditkort fleraHallå Konsument, som är en oberoende vägledning genom den statliga myndigheten Konsumentverket, listas det olika lånen och information om hur lån funkar finns att tillgå. Bland annat kan man där få reda på hur man går tillväga om en ångrar ett lån, till om en inte kan betala av lånet eller vad som faktiskt är bra att ha koll på innan man faktiskt bestämmer sig för att ta ett lån.

De olika typer av lån som finns är bland annat bolån, som man tar när man vill köpa en bostad, privatlån som kan vara i lite olika former – så som blancolån och billån eller medlemslån. Privatlån har oftast högre ränta än bolån eftersom en lämnar en sämre säkerhet eller ingen alls för själva lånet. Sedan finns det även snabblån som även kallas för micro-lån eller sms-lån, dessa har höga avgifter och räntor samt ska betalas tillbaka på kort tid.

På Advisa kan man jämföra massor av olika lån, det är alltid ett bra första steg. Gör det här: https://advisa.se/

Ett förmånligt lån för framtiden

Ett lån som är lite mer förmånligt än de flesta andra så är det CSN-lån, alltså lån för studier. Räntan på denna är 1 procent och blir dessutom lägre, därför kan man betala av denna under lång tid. Det är alltså en ofta ganska bra investering att låna pengar till studier. Sedan om en är arbetslös eller sjuk kan man ansöka om att betala mindre och därmed anpassas återbetalningstakt efter ens ekonomi, och om det till exempel sker ett dödsfall så avskrivs lånet. Mer om detta kan man läsa om här på Dagens Nyheter.