Viktigt att läsa

Är du en riktig bokmal? Att läsa böcker gör det möjligt för dig att följa med in i en helt annan värld, utan att du ens behöver lyfta på fötterna och fysiskt ta dig någonstans. Böcker har sedan urminnes tider använts för att hämta inspiration, information eller helt enkelt för att fly den trista vardagen.

Vår och sommar 2019 har haft ett flertal riktigt härliga pärlor att bjuda på och en av de senaste är “Jag föreslår att vi vaknar” av Beate Grimsrud, utgiven den 27 augusti.

Därför är det bra att läsa

läsa bokDet finns flera anledningar till varför du bör läsa mer böcker. Det sägs att människor som läser böcker varje dag får ett mycket bättre minne, lindrar stress och även blir mer empatiska mot andra levande ting. Studier har även visat att läsning varje dag, eller åtminstone så ofta som möjligt, kan minska chansen för att drabbas av demens på äldre dagar. Utöver hälsoaspekterna så är valmöjligheterna oändliga. Det finns böcker inom alla olika typer av kategorier och även ljudböcker som passar utmärkt för dig som hellre lyssnar än läser själv.

För att hitta bra ljudböcker kan du besöka ljudboksappar.com, medan vanliga böcker beställs hem online eller köps i butik. Naturligtvis kan du även använda dig av biblioteket för att låna böcker.

Nya böcker

Det finns många nya böcker som har gjort entré på marknaden under år 2019. Den första delen av året bjöd på bland annat “Monopolet” av Måns Wadensjö, “Överlevaren” av Nora Roberts och “Kastanjemannen” av Søren Sveistrup. Under våren dök “Hormonernas svall”, “Åtta månader” och “First Contact” ut. Vissa böcker utmärker sig kanske lite mer än andra, t.ex. om det har blivit omtalade av en större nyhetstidning eller om de har blivit recenserade av en offentlig person. Här nedan kan du läsa om några böcker som verkligen kommit på tal!

  • En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson
  • ljudbok hörlurarEtt mörker mitt ibland oss av Mari Jungstedt
  • Bränn alla mina brev av Alex Schulman
  • Allt jag fått lära mig av Tara Westover
  • Skamvrån av Sofie Sarenbrant

 

Populära ljudböcker

Det är inte bara vanliga böcker som har sålts ut riktigt ordentligt under år 2019, utan även ljudböcker har blivit otroligt populära. Det finns många orsaker till varför du kanske vill ha en ljudbok istället för en vanlig bok. Det kan t.ex. handla om att du föredrar att lyssna istället för att läsa eller att du helt enkelt kan försvinna in i boken mycket bättre med ljud än med ord.

  • En bur av guld av Camilla Läckberg
  • Se mig falla av Mons Kallentoft
  • Dödligt hot av Jan Mårtenson
  • Folk med ångest av Fredrik Backman

Det spelar ingen roll om du föredrar att lyssna på eller att läsa böckerna själv. Att ta del av böcker ger dig en möjlighet att fly verkligheten och därmed också minska på stressen i vardagen. Du ser även till att mata din hjärna med massor med kunskap, vem vet när du till exempel kommer att behöva ta fram den informationen senare i livet. Du lär dig också att bli mer fokuserad och därför är böcker något som du bör använda dig mer av.