Budget för privatekonomin 2015

Idag är det viktigare än någonsin med att vi har koll på vår privatekonomi och därför är det ytterst viktigt att vi allihop har rätt verktyg för att bygga upp en buffert genom att leva efter en budget.

http://www.dreamstime.com/-image14025493Hos http://www.bluestep.se kan man ta lån när det kniper i kassan, men innan man börjar låna pengar är det viktigt att se till så att man har ekonomin att betala tillbaka – och just därför är det extra viktigt att man har ordentlig koll på sina finanser och vet hur man gör en bra budget. Till exempel säger tv-programmets expert Patrick Grimlund i en artikel att det som många just gör fel är att vi inte planerar vår ekonomi – eller att vi helt enkelt inte har en bra budget med buffert att luta oss mot när plånboken börjar gapa tom. Hans bästa tips är att göra en budget som har tydliga mål och räkna ut sina fasta och rörliga inkomster och utgifter för att sedan sortera in dessa i kategorier dit pengarna går likt: boende, mat, transport, kläder, sparande, lån och övrigt.

Viktigt att spara

Är det något som alla ekonomer har gemensamt så är det att allihop understryker vikten av att man som privatperson sparar pengar och bygger upp en buffert som ska användas för ett specifikt ändamål eller som säkerhet om man skulle få oförutsedda utgifter. Dessutom handlar det inom om hur mycket man sparar utan snarare om att man sparar. Till exempel skriver SvD om hur 20 kronor om dagen blir 600 kronor i månaden och det i sin tur blir hela 7 200 kronor på ett år som man sparar – så man behöver verkligen inte vara överambitiös utan det räcker med helt enkelt med att dra ned på en eller flera utgifter. Ett tips är till exempel att hålla igen på sina småutgifter såsom impulsköpande och se över sina utgifter. Kanske kan man byta till en billigare bilförsäkring eller kanske säga upp eller ändra kostnaden för ett abonnemang? Det viktigaste är att man skapar en budget som är enkel att följa och inte som inte blir för krånglig att följa upp – för då kommer det med största sannolikt sluta med att man struntar i budgeten helt och hållet.