En fattig månad

Det är januari och många genomlever det som är känt som årets fattigaste månad. Hur man klarar månaden smärtfritt är olika, men det finns en hel del handfasta tips att gå efter. Vad ska man tänka på om det är så att pengarna inte räcker till trots allt? Läs vidare om de räkningar som är allra viktigast att betala vid eventuell ekonomisk kris.

arbete-dator-kaffeHur man ska tänka för att ta sig igenom den vackra men ofta kärva månaden januari är något som egentligen går att applicera på hela året och dessutom något som är bättre för ens eknomi på det stora hela. Enligt en privatekonom som intervjuas i Sydsvenskan handlar det om att skaffa sig en sund och bättre privatekonomi. För att göra det krävs det enligt samma person framförallt två saker, nämligen planering och disciplin, kanske lite mer planering än disciplin.

Men vad kan dessa två termer delas in i för mer konkreta aktiviteter? Jo, de som följer:

  • Säkra alltid upp dina inkomster. Detta genom att både gå med i a-kassan och givetvis skaffa en inkomstförsäkring.
  • Vilka är dina större utgifter? Ringa in dessa och räkna på vilka av dessa som är mest känsliga för förändringar, vilka som påverkar dig mest om exempelvis räntan går upp.
  • Försök att samla upp två månadslöner i en buffert som finns där vid allt från trasig tvättmaskin till sjukdomsfall och vattenskada. Alltid bra att ha och tryggt dessutom!
  • Spara, spara, spara. Detta gäller oavsett vilken inkomst du har, sätt alltid sparandet främst (efter hyra och räkningar givetvis). Anpassa dessutom ditt konsumtionsbeteende därefter.
  • Använd dig gärna av enkla appar som håller koll på utgifter.
  • Se över dina abonnemang, prenumerationer och försäkringar en gång i halvåret. Jämför priser, uppdatera och byt om du inte är nöjd.
  • Har du fått löneförhöjning? Kul! Öka ditt sparande så växer pengarna på sparkontot.
  • Försök att inte låna till konsumtion eftersom konsumtion faktiskt är motsatsen till investering.
  • Sätt upp nya mål eftersom dessa ju faktiskt blir till nya vägar vad gäller sparandet och tänket kring detta.
  • Sälj saker som ligger och dammar hemma, det kan vara allt från möbler som inte används till tv-spel, prylar av olika slag samt smycken som kan ge en slant.

Ta kontrollen över din ekonomi

betala-ra%cc%88kningÄr det så att pengarna ändå inte räcker till att klara av hyran eller räkningarna i januari kan ett sätt vara att ta ett nödvändigt och snabbt lån, det kan du läsa mer om här https://www.flexlimit.se/lan/snabblan. I Svenska Dagbladet går det vidare att läsa om hur regeringen nu kommer se över hela konsumentkreditmarknaden och det gör att det eventuellt kommer bli räntetak en bättre fungerande kreditupplysning.

Om du känner att du inte har kontroll över din ekonomi eller att den skenar iväg är det bra att försöka skaffa sig en överblick, prioritera bland räkningarna om du känner att du inte kan betala alla skulder och välj hyra, el och hemförsäkringen först samt våga be om hjälp av budget- och skuldrådgivare i kommunen. Mer om detta här.