Några funderingar kring blancolån

Blancolån är den typ av lån som kan användas till valfritt ändamål utan att långivaren kräver någon säkerhet. Hos många storbanker kan det vara svårt att ansöka om ett lån ända upp till nocken, och ofta måste du ha en kontantinsats på ett antal procent för att beviljas resten. Med ett blancolån kan du låna hela summan. Här får du tips vad du ska tänka på när du tar denna typ av lån.

Genom att ta ett blancolån får du mer frihet och kan slippa tänka på hur du ska övertala banken att ge dig den summa du egentligen behöver. Du behöver inte spara och gneta för att få ihop till den där kontantinsatsen som kan vara svår att skaffa. Men du ska samtidigt veta att det innebär ett visst ansvar som läggs på dina axlar. Så med lite sunt förnuft kan du finna en balans i ekonomin för att betala tillbaka lånet i sin helhet – precis som du tog det.

lån för husköpSe över dina förutsättningar

Pengar på kontot är alltid kul att få men ett lån, oavsett form, ska betalas tillbaka. Ett blancolån innebär ofta lite högre ränta än ett lån som fordrar säkerhet, även om det i dagsläget går att hitta en rad prisvärda långivare som också gynnar den lilla inkomsttagaren med bra villkor. Om du själv har ett relativt tomt bankkonto utan buffert, så måste du veta att du kommer att ha tillräckligt varje månad för att betala fakturan. Har du en stabil inkomst? Är du en ståndaktig person som alltid betalar räkningar innan du lägger pengar på annat? Då är du redo för ett blancolån.

Lånets syfte har betydelse

Visst är det en härlig deal som många långivare erbjuder; att bevilja lån utan säkerhet? Med andra ord har du en stor valfrihet att använda pengarna till ett helt valfritt syfte. Dock finns det vissa saker som man avråder att låna till, eftersom det stjälper mer än hjälper. Konsumtion som mat, kläder och förbrukningsvaror är inte ett hett tips att låna till. Även avbetalning på kvarskatt ska undvikas att låna ihop till.

Eftersom behandlingstiden på ett blancolån vanligtvis är mycket kort, kan det vara lätt att falla för frestelsen att låna till precis vad som helst. Därför har många långivare nu en cool off period som innebär att pengarna inte längre betalas ut på en timme eller inom samma dag. Det medför att du som låntagare kan ta dig en extra funderare på om du verkligen behöver pengarna eller inte. Saker som lönar sig om du tar ett blancolån, är istället att samla ihop gamla lån till ett enda och få fördelaktig ränta och en enda faktura i månaden. Långsiktiga investeringar som renoveringar är också tummen upp för ett blancolån.

pengar för lånHur hittar du det bästa blancolånet?

Bra långivares rykte brukar sprida sig som en löpeld på nätet, så kolla upp intressanta aktörer som andra kunder har talat gott om. I andra fall är en jämförelsesajt ett ypperligt tips för att hitta en långivare med ett skräddarsytt anbud just till dig och ditt specifika behov.