Fick inte ha rosa gravsten

När någon dör, oavsett anledning, är detta en traumatisk händelse för personerna i den bortgångnes närhet och för familjen till 23-årige Ronny Johansson som mördades i fjol har man inte bara fått handskas med sorgen av att förlora en son – på grund av tvivelaktiga regler har familjen även fått bråka med både kyrkogårdsutskottet och Dalarnas län på grund av valet av att ha en rosafärgad gravsten.

Händer bildar hjärtaVid begravning finns massvis av saker att ordna med och när 23-årige Ronny Johansson i fjol skulle begravas valde familjen en rosa urna och en rosa gravsten som i samband med begravningen jordfästes. Men i efterhand har valet av gravsten kritiserats. Bara veckor efter begravningen meddelande nämligen kyrkogårdsutskottet att den rosa gravstenen tydligen inte följer reglementet och att den därför måste tas bort, något som Ronnys mamma kritiserar. Hon menar nämligen att familjen följde alla regler gällande ansökningen om gravstenen, där färgen specificeras, som kyrkogårdsutskottet faktiskt godkände men det håller man inte med om. I tidningen NWT skriver man bland annat om hur kyrkogårdsutskottet istället anser att godkännandet rör en natursten med försänkt och målad text i blockstil och att om nu stenen skulle målats i rosa skulle detta formulerats i en separat kolumn. Därför hamnade ärendet sedan hos länsstyrelsen i Dalarnas län, vilka hanterar begravningsfrågor, och där fattade man beslutet om att det ursprungliga beslutet inte var korrekt fattat från första början. Det resulterade i att kyrkogårdsutskottet nu har skickat en begäran om att stenen ska bort vilket familjen motsatt sig och därför kommer att klaga till förvaltningsrätten så får de bestämma?

Varför så viktigt att den är rosa?

En fråga som Ronnys mamma konstant fått svara på är rörande varför det är så viktigt att hennes sons gravsten är rosa då detta inte är normen. Och hennes svar till SVT om detta är rent utsagt klockrent:

”– Ronny var rosa, han hade rosa kläder, färgade håret rosa, alla bilar var rosa, allt var rosa”

kyrkogårdSå den verkliga frågan är nog egentligen: varför är det så viktigt att stenen inte är rosa? Både tidningen NWT och Expressen har rapporterat om familjens kamp för att behålla gravstenen, och Ronnys mamma har till tidningen Metro kommenterat responsen hon fått efter de övriga tidningarnas uppmärksammande av gravstens debatten. Där säger hon att åsikterna varit delade och att vissa skrivit saker i stil med ”låt stenen få ligga kvar för fan” till personer som kommenterat om hur det ska vara lugnt på kyrkogårdar och därav en färgskala i grått. Men hon säger också att det heller inte är någon annan än kyrkogårdsutskottet som rent utsagt klagat på färgen – men trots detta har beslutet om borttagning ändå fattats.

Positivt besked

Bråket om gravstenen har beskrivits som en tragisk historia, och det är inte konstigt. Först mördas hennes son och sedan får hon inte hylla honom genom sitt val av gravsten. Men som tur är har man nu till slut kommit fram till en lösning, eller i alla fall en kompromiss. Gravstenen får vara rosa, men för att detta ska vara okej så måste hela graven flyttas till en annan del av kyrkogården, skriver Aftonbladet. Så nu kan familjen äntligen ta sig tid att bearbeta sorgen och lägga gravstensbråket bakom sig.