Vanligare planera begravning online

Något som alla i vårt samhälle står inför är att behöva planera sin egen eller anhörigas begravning. Nu är det betydligt enklare att planera begravningen eftersom det går att göra online. Den som vill kan till och med surfa in på en begravningssajt och planera sin egen begravning i förhand.

6956279-close-up-hands-multitasking-man-using-tablet-laptop-and-cellhpone

De traditionella begravningsbyråerna satsar nu på att förbättra sina hemsidor, rapporterar dn.se. Från och med första kvartalet i år kan man välja hur man vill ha begravningen på nätet och man får även reda på vad begravningen kommer att kosta på byråns hemsida. Detta gör man för att anpassa sig efter konkurrensen eftersom det de senaste åren tillkommit en rad aktörer som erbjuder sina tjänster online. Nu har begravningsplaneringen blivit mycket enklare och kan ske hemifrån. Dessutom kan släktingar som bor på olika platser i landet planera begravningen tillsammans.

Planera den egna begravningen

Även större begravningsbyråer som Fonus erbjuder sina tjänster online och antingen kan man hitta till deras sida som gäller hela landet, eller klicka in på http://www.fonus.se/begravningsbyraer/m/begravningsbyra-malmo om man exempelvis bor i Malmö. Det är dock inte bara fler och fler anhöriga som vill planera begravningen på nätet, utan det har även blivit populärare att man planerar sin egen begravning online när man fortfarande är vid livet. Sedan dessa tjänster startats på nätet är det hundratals personer varje år som beställer hela sin begravning och det är fler yngre personer som gör det, skriver vk.se. Även de runt 30 år är intresserade av att se vilka alternativ de har och försöka underlätta för sina anhöriga.

Mängder av önskemål

Några verkliga exempel på önskemål som personer har haft på dessa planeringssajter är att deras släktningar bjuds på grekisk sallad och Elvis-musik på minnesstunden, att få begravas i underkläder och favoritpyjamasen och att gravstenen ska prydas med en motorcykel. Fonus arkiv utgör just nu 20 000 konton medan Sveriges Begravningsbyråers förbund har 17 000 konton. Att man fyllt i och planerat sin begravning i förväg innebär inte att de anhöriga måste genomföra begravningen efter ens önskemål. Men enligt begravningsbyråerna är det väldigt ovanligt att de anhöriga inte tillmötesgår önskemålen. Läs mer.