Lättare skiljas i Storbritannien

Många svenskar väljer att skilja sig från sin partner någon gång i livet och här i Sverige är skilsmässan en ganska så omfattande process, speciellt om man har barn och inte är överens om skilsmässan. Britterna däremot, kan skilja sig på bara något dygn.

480792-gavel

I Storbritannien öppnar man nu speciella skilsmässocenter där man över disk kan avsluta sitt äktenskap, skriver Dagens Nyheter. Varför man väljer att öppna dessa center beror på att man vill korta köerna i domstolarna för par som vill skiljas. I Storbritannien har det tidigare tagit hela 33 veckor att ta ut skilsmässa om båda parter varit överens. Hela elva nya center ska öppnas och man räknar med att en majoritet av skilsmässorna kommer att flyttas dit. Processen med att skiljas blir på så sätt både billigare och snabbare. I bästa fall ska paret få igenom sin skilsmässa samma dag som de besöker centret, men det kommer högst ta 48 timmar.

Mer komplicerat i Sverige

Huruvida den här modellen kommer att bli verklighet i Sverige eller inte återstår att se. Men än så länge är det lite mer komplicerat än så att ta ut skilsmässa i Sverige. Här måste man ansöka om äktenskapsskillnad vid en tingsrätt. Enligt den här sidan kan man göra detta genom att fylla i en av två blanketter, beroende på om man är överens om skilsmässan eller inte. Sedan måste man också uppge hur vårdnaden ska se ut om man har barn under 18 år. Detta kan man få hjälp med av exempelvis Familjens Jurist. Efter det måste man betala en ansökningsavgift på 900 kronor. Om man inte bor tillsammans med sina barn och gemensamt ansöker om skilsmässa kan tingsrätten meddela en dom så fort som möjligt. Om en av parterna inte vill skiljas eller om man har barn som är under 16 år och bor hemma, så får man alltid betänketid på minst sex månader och högst ett år. Har parterna bott isär i över två år kan man få ut skilsmässa direkt oavsett hur omständigheterna ser ut.

Fler skilsmässor

Även om det i Sverige inte är lika lätt att ta ut skilsmässa som det är i Storbritannien, har svenskarna de senaste åren tagit ut rekordmånga skilsmässor. Enligt Mitt I har skilsmässorna ökat med 37 procent det senaste decenniet och i Stockholms län tar flest ut skilsmässor med Sundbyberg och Botkyrka i spetsen.