Övervikt kostar miljoner

Övervikt är inte bara ett problem för den drabbade utan kostar även vården otroligt mycket pengar för sjukvården. Bara i Storbritannien spenderar man nästan 100 miljoner kronor på att bara anpassa utrustningen för överviktiga. 

173944-women-legs-with-overweightDet är i en artikel från Dagens Medicin som vi kan ta del av att man i Storbritannien lägger 91,3 miljoner kronor på att anpassa sin sjukhusutrustning för de överviktiga. Bara i Storbritannien så är en femtedel av deras befolkning överviktig där de har ett BMI som ligger över 30. För att man ska räknas som normal ska man ligga på ett BMI mellan 19 och 24. Vad som skett nu i Storbritannien är att man måste börja anpassa hela sjukhusutrustningen till de tyngre personerna och bara inom den statliga sjukvården ser man att det går på otroligt mycket med pengar. Detta är pengar som lägg på större sängar och bland annat rullstolar, alltså pengar som man egentligen borde lägga på annat av stor vikt.

Ta hand om dig

Det är viktigt att försöka ta hand om sig på bästa tänkbara sätt. Hjärt- och kärlsjukdomar är fortfarande den största dödsorsaken i Sverige och när det kommer till övervikt är det även viktigt att se va övervikten sitter. Bukfettma är inte roligt och det gäller att göra något åt det i tid.

  • Det är bra på att röra på sig dagligen
  • Ät en balanserad kost och minska gärna tallriken
  • Börja med att fokusera på grönsakerna och bönorna för att göra dem till huvudrätten och ta sedan resten av måltiden
  • Välj kloka fetter
  • Fundera på kosttillskott som kan vara bra för dina leder och din kropp för att komma igång och må bra. Läs mer på vitaepro.se
  • Försök att tänka långsiktigt när det kommer till din förändring och ta det i etapper tills du känner att du mår bra och blivit mer hälsosam.

Tillsammans kan vi minska övervikten och få ett sundare samhälle där vi kan ta hand om varandra. Det gäller att inte döma utan att stötta.