Fetma lika dyrt som världens krig

Att lida av skadlig övervikt, fetma, är det otroligt många som gör och enligt experterna kostar fetman samhället lika mycket pengar som all världens krig gör – och det beror på att nästan en tredjedel av hela världen lider av just fetma och övervikt.

Övervikt kostar miljoner, ellervikt frukt nyttig rent av ännu mer, det är något som tydligt slås fast när man tittar till siffrorna som visar hur just fetma och övervikt kostar lika mycket som alla väpnade konflikter runt om i världen. Något som den svenska forskaren Stephan Rössner säger till Sveriges radio är att vi i Sverige ligger i den nedre delen av skalan man mätt upp för Europa. Det är en bättre placering än både Tyskland och Storbritannien. Men sämre än Frankrike som också brukar kallas “Europas smalaste land”. Vad han menar anledningen till det är att man där äter mycket bättre än vad man gör i övriga Europa och att detta är något som också brukar benämnas som den franska paradoxen. Teorin kring hur detta kommer sig är dock att man i Frankrike lägger större vikt vid bra livsmedel och bra råvaror – och det gör att man kan äta onyttig mat som inte gör kropen samma skada som den onyttiga kosten i andra länder gör då dessa länder använder sämre produkter och halvfabrikat.

Att tänka på för att bli av med övervikt

Det finns många sätt att gå ner i vikt på, men det kan vara svårt att börja med en stor diet om man har fetma och övervikt. Skynda istället långsamt och gör små förändringar till att börja med. Till exempel kan du börja med att implementera dessas tre punkter i ditt liv så ska du se att kilona snart börjar sina:

  • Ät bra livsmedel – ha koll på vad du stoppar i dig och tänk på vilka råvaror du använder.
  • Ät mindre portioner – något fransmännen också gör är att äta mindre portioner, på så vis kan de äta onyttigt utan att det påverkar vikten.
  • Rör på dig mer – stillasittande är en av fetmans bästa vänner och något som bidrar till övervikt så se till att röra på dig minst 30 minuter om dagen, tex ta en rask promenad på lunchtimmen och efter arbetsdagen.