Bäst är att spara regelbundet

Sparande är viktigt. Men det är långt ifrån alla svenskar som sparar inför pensionen. Att komma igång tidigt med ett regelbundet sparande är något av det viktigaste man kan göra, för att inte behöva leva på existensminimum på ålderns höst.

Orange pensionskuvertRegelbundet sparande är det bästa sparandet. Om du varje månad för över pengar till exempelvis ett investeringssparkonto kommer pengarna att växa av sig självt. Det är viktigt att du sprider riskerna, men du får vara beredd på att kursen kommer att gå ner ibland, och upp ibland. Om du sparar i fonder, vilket många av oss gör, kommer det att vara billigare att köpa när kursen sjunker. Just fluktuationerna på börsen gör att det är viktigt att börja spara tidigt, vare sig du sparar till dina barn eller till dig själv. Mer om hur du ska tänka när det handlar om sparande till barnen kan du läsa här.

En annan anledning till att det är viktigt att börja spara tidigt är att det egna sparandet utgör en viktig del av pensionen. Enligt de flesta bedömare ska du ha en summa ungefär motsvarande 70 procent av din slutlön när du går i pension, för att kunna ha en rimlig levnadsstandard. Om du arbetar som sjuksköterska måste du börja spara 600 kronor i månaden när du är 23, säger Madelén Falkenhäll, senior analytiker på Swedbank, till Svenska Dagbladet.

Inget avdrag för pensionssparande

Det är dock långtifrån alla som sparar till pensionen. Sex av tio gör det, enligt en Sifo-undersökning som beställts av just Swedbank. En anledning till att 40 procent inte pensionssparar kan vara att det inte längre är avdragsgillt, vilket det var tidigare. Sparformen investeringssparkonto, förkortat ISK, är dock fortfarande en bra långsiktig sparform för aktier och fonder, vilket förklaras i detta klipp.

Mer om ISK finns att läsa här.